De ce nu e bine să arunci uleiul de bucătărie după folosire: motivele care te vor face să realizezi cât bine poți face
Turnarea uleiului în canalul de scurgere ar putea părea o soluție simplă. Greșit. Eliminarea frecventă a uleiului în canalul de scurgere poate da naștere la apariția unor enorme blocări în canalizările noastre, iar atunci când canalizările merg prost, nu convine nimănui. Ca să nu mai vorbim despre poluare.
Ce să faci cu uleiul dupa ce-l folosești
Același lucru este valabil și pentru turnarea uleiului în toaletă. În trecut, oamenii au încercat să depoziteze uleiul în sticle și borcane pe care apoi le-au pus la groapa de gunoi, dar și acest lucru este problematic, deoarece uleiul poate persista mult timp, iar asta face rău mediului.
National Geographic a dezvăluit recent modul în care „solidificatorii de ulei” îți pot transforma deșeurile în clătite care pot fi, pur și simplu, aruncate la gunoi împreună cu restul deșeurilor. Cum funcționează? Prin emulsionarea excesului de ulei, care apoi se întărește, pe măsură ce se răcește, până când rămâi cu un fel de clatită care poate fi aruncată în siguranță la coșul de gunoi.
Acestea pot fi, de asemenea, rafinate pentru biodiesel, transformate în lumânări sau chiar transformate în săpun.
Cantități mici de ulei pot dura până la 20 de minute pentru a se solidifica, iar cantitățile mai mari pot dura câteva ore. Odată răcit, uleiul solid poate fi răzuit, fără mizerie, din friteuză sau tigaia de gătit și aruncat direct în coșul de gunoi, coșul de gunoi verde sau, în cantități rezonabile, într-o găleată pentru compost. Trimiterea acestora la depozitul de deșeuri, în loc să sigilezi uleiurile uzate într-un recipient de plastic pentru eliminare, înseamnă că microbii pot accesa deșeurile și le pot descompune.
Există mai multe mărci de produse de solidificare a uleiului pe piață, sub diferite denumiri. Se presupune că sunt făcute din ingrediente ecologice care, atunci când sunt introduse în ulei de gătit fierbinte, îl fac să se solidifice pentru o eliminare ușoară. Atunci când fulgii uscați sunt amestecați în ulei fierbinte, grăsimile naturale hidrogenate pe bază de plante din produs se topesc, emulsionându-se în esență cu uleiul de gătit uzat.